Skaffa bostad

Vi värnar om var studenterna i Östersund bor! Vi arbetar därför för att den bostadsgaranti som Östersunds kommun erbjuder efterlevs, att studentbostäderna har en bra standard och att hyrorna ligger på en acceptabel nivå. Vårt mål är att Östersund ska bibehålla sin gröna markering i SFS Bostadsrapport för att det ska kännas tryggt att flytta till Östersund och börja studera.

Hur skaffar man en studentbostad?

I Östersund är det fyra olika aktörer som erbjuder studentbostäder: Östersundshem, Rikshem, Riksbyggen och Östersunds Stugby & Camping. Östersundshem hyr både ut egna studentbostäder samt samordnar med uthyrning av studentbostäder som ägs av Riksbyggen och Östersunds Stugby & Camping. Rikshem administrerar uthyrningen av sina studentlägenheter själva.

HÄR går du in för att hitta alla tillgängliga studentlägenheter i Östersund.

KLICKA HÄR för att komma till Hyresvärdslistan som är en gratiskatalog över privata och kommunala hyresvärdar i hela Sverige.

Har du problem att hitta boende?

Om du har problem med att hitta boende får du gärna kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa till!

Andrahandsuthyrning

Om du vill hyra ut din studentlägenhet i andra hand måste du ansöka om detta hos Östersundshem. HÄR hittar du information kring vad som gäller för att hyra ut din studentlägenhet i andra hand.

Hemförsäkring för studenter

Vilken är bästa hemförsäkringen för dig som är student?

För att du lättare ska kunna välja hemförsäkring finns denna sida med jämförelser mellan populära försäkringsbolag på några viktiga kriterier: pris, villkor och kundservice samt en förklaring av för- och nackdelar: https://hemförsäkringstudent.nu

Uthyrning av privatbostäder

Här nedan läggs information ut om boende som hyrs ut av privatpersoner till studenter. Annonserna ligger ute i två månader, sen plockas de bort. Vill du som uthyrare ha dem kvar längre så kontakta oss igen. Kontakta karen@sko.miun.se om du vill ha med en annons på denna sida.

Se lediga bostäder just nu ⏷

Uthyrningslägenhet 20 kvm

 • Utlagd: 2022-09-19
 • Ledig uthyrningslägenhet mitt i staden nära campus på Samuel Permansgatan 9, ca 20 kvm, egen ingång, toalett och minikök.
 • Hyresperiod: Ledig fr.o.m nu och tillsvidare.
 • Hyra: 3800 kr/mån
 • Kontaktuppgifter: Erik Åkerlund, +46(0)70 630 24 28

Rum nära Miun uthyres, ca 1 km

 • Utlagd: 2022-08-25
 • Hyra, vecko-el månadsvis, till studerande/föreläsare. Ingår internet, del i kök, badrum o tv-rum. Rådhusgatan 49 a.
 • Hyresperiod: Ledigt fr. 1 sept.
 • Hyra: 2800/mån.
 • Kontaktuppgifter: Laila Karlberg, +46(0)70 659 70 26

Två rum i villa uthyres

 • Utlagd: 2022-08-23
 • Två rum i villa uthyres med delad toalett och kök. Boendet ligger på Byvägen på Frösön. Endast för kvinnliga studenter.
 • Hyresperiod: Ledig fr.o.m nu och tillsvidare.
 • Hyra: 2000 kr/månad för varje rum
 • Kontaktuppgifter: Anders Wennström, +46(0)70-671 99 45

Hur du ansöker om studentbostad via Östersundshem, Riksbyggen och Östersunds Stugby & Camping

 1. Registrera dig hos Östersundshem.
 2. Sök studentbostad via Östersundshems studentbostadsportal.
 3. Studentbostäderna läggs upp löpande och det är först till kvarn som gäller. Vill man ha större valmöjlighet gällande boende måste man vara tidigt ute.
 4. Var uppmärksam på att bostadsgarantin endast gäller om ansökan om bostad görs innan 10 augusti för höstterminen och innan 31 december för vårterminen. Garantin innebär att alla studenter som har ansökt i tid ska erbjudas en bostad inom en månad från det datum då ansökan gjordes, tillträde till bostaden kan dock infalla något senare. HÄR går det att läsa mer om vad som gäller för bostadsgarantin.
 5. Om inga studentbostäder finns att söka via Östersundshems studentbostadsportal kommer en lista finnas tillgänglig via Östersundshems startsida fram till bostadsgarantins sista giltighetsdag där man som ny student kan skriva upp sig för att omfattas av garantin.

Mer information om att bo som student hos Östersundshem hittar du HÄR.


Hur du ansöker om studentbostad via Rikshem

 1. Registrera dig hos Rikshem.
 2. Sök studentbostad via Rikshems studentbostadportal. Kom i ihåg att välja ”Östersund” som ort.
 3. Studentbostadsgarantin gäller bara om du ansöker om bostad hos Östersundshem. Följ instruktionerna under punkt 4 och 5 ovan för att inkluderas av bostadsgarantin.

Andra möjligheter till boende

Vandrarhem

Om tillgång till studentbostad dröjer kan det vara nödvändigt att ordna med ett alternativt boende under tiden. Att bo på vandrarhem är ett alternativ men även här är det viktigt att vara ute i god tid om man vill säkra sig en plats.

Studentkåren i Östersund har avtal med vissa vandrarhem där du som är medlem i Studentkåren i Östersund bor till rabatterat pris. Vi har avtal med följande aktörer:

 • Ledkrysset – Kårmedlemmar bor för 130kr/natt i 8-bäddsrum.
 • Multi Challenge – Kårmedlemmar bor för 200kr/natt i enkelrum.

Under Kårrabatter kan du läsa mer om vad som gäller för dessa erbjudanden.

Privat uthyrning

Ibland blir vi på Studentkåren i Östersund kontaktade av privatpersoner som är intresserade av att hyra ut boende till en student, dessa annonser hittar du under fliken Lediga bostäder.

Bo Tillsammans

Bo Tillsammans är det möjligt att hitta boende hos någon som söker en rumskompis.